Vuosikokous 2023

Perhonjokilaakson sukututkimusyhdistyksen vuosikokous pidettiin Pulkkisen-Haukilahden nuorisoseurantalolla Vetelissä 23.4.2023. Kokouksessa vahvistettiin yhdistyksen tilinpäätös ja valittiin hallituksen jäseniä.

Hallituksen erovuoroiset jäsenet Hilkka Anttila, Jarkko Kentala, Heikki Känsäkangas ja Outi Leväniemi valittiin uudelleen. Muina jäseninä jatkavat Maria-Elisa Marjusaari, Juha Huusko, Leo Koskela ja Helena Poranen sekä kunniajäsen Reijo Ojala. – Varajäseniksi/yhdyshenkilöiksi vuodelle 2023 valittiin Kimmo Torppa Veteli, Reijo Möttönen Perho, Veikko Myllymäki Kaustinen, Voitto Kalliokoski Halsua ja Keijo Hanhisalo Kokkola/Halsua.

Varsinaisten asioiden lisäksi kokouksessa osallistuttiin Perhonjokilaakson kansalaisopiston kevätjuhlaa, jossa ohjelmana mm. Runoryhmä Poetan ja Vetelin kruusauspelimannien esitys “Näin minä ny meen” – Runoja ja musiikkia suomalaisista valtameren molemmin puolin. Esitys perustui Marjatta Pulkkisen runoihin

Kamari-illat jatkuvat..

Keskiviikon kamari-illat sujuvat törkiän mukavasti. – Sovithin että toistaseks aina keskiviikkosin klo 18 Syytinkikamarilla (Koulukeskuksessa Susukututkimuksesta, tunnistethan vanhoja valokuvia, skannathan niitä tarvittaesa, kassothan tieroista ja taulukoista miten sukujuuret issekunkin välillä kulukee ja esitelhän yhyristyksen toimintaa. – ilta on avoin kaikille, paikalla myös yhyristyksen väkiä. Tariolla kaffia ja korppuja. – Tervetulua mukhan. (lisätietoja: syytinkikamari@gmail.com)

Rupatelhan sukututkimuksesta

Ens viikon keskiviikkona 22.3. klo 18 ethenpäin rupatelhan Syytinkikamarilla (Koulukeskuksessa Suojalasa) sukututkimuksesta, tunnistethan vanhoja valokuvia, skannathan niitä tarvittaesa, kassothan tieroista ja taulukoista miten sukujuuret issekunkin välillä kulukee ja esitelhän yhyristyksen toimintaa. – ilta on avoin kaikille, paikalla myös yhyristyksen väkiä. Tariolla kaffia ja korppuja. – Tervetulua mukhan.

Vuosikokokous 2022

Perhonjokilaakson sukututkimusyhdistyksen vuosikokous pidettiin Syytinkikamarilla Vetelissä 14.5.2022.  

Kokouksessa vahvistettiin yhdistyksen tilinpäätös ja valittiin hallituksen jäseniä.

Hallituksen erovuoroiset jäsenet Juha Huusko, Leo Koskela ja Helena Poranen valittiin uudelleen. Keijo Hanhisalon tilalle hallitukseen tulee Maria-Elisa Marjusaari. Muina jäseninä jatkavat Hilkka Anttila, Jarkko Kentala, Heikki Känsäkangas ja Outi Leväniemi sekä kunniajäsen Reijo Ojala. – Varajäseniksi/yhdyshenkilöiksi vuodelle 2022 valittiin Kimmo Torppa Veteli, Reijo Möttönen Perho, Veikko Myllymäki Kaustinen, Voitto Kalliokoski Halsua ja Keijo Hanhisalo Kokkola/Halsua.

Varsinaisten asioiden lisäksi kokouksessa esitettiin Perhon Salamajärvellä sijaitsevassa Lampuotin vanhassa talossa kuvattu näytelmä Suomen sodan (1808-09) operaatiosta, jossa majuri Otto von Fieandt laati yhdessä perholaisten talonpoikien kanssa suunnitelman, jonka turvin vallattiin venäläisten muonavarasto.

Liity jäseneksi

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä nettilomakkeella tai ilmoittamalla vastaavat tiedot sähköpostitse yhdistyksen sihteerille ja maksamalla jäsenmaksu 10 € yhdistyksen tilille.

Perhonjokilaakson Sukututkimusyhdistys ry
FI45 5512 0055 0011 68 (BIC oK0YFIHH)

Viitenumeroa ei toistaiseksi käytetä. Viesti vastaanottajalle -kenttään jäseneksi liittyjän nimi ja sähköpostiosoite.  Jäsenyytesi hyväksytään, kun olemme saaneet jäsenmaksusi. Hyväksymisestä ilmoitamme sähköpostitse.

Lisätietoja jäsenmaksusta ja jäsenyydestä antaa yhdistyksen sihteeri
Maria-Elisa Marjusaari, email: maria-elisa.marjusaari(at)kase.fi

Jokainen uusi jäsen saa liittymislahjaksi “Takkavissa” -lukemiston.

Vuosikokous 2021

Perhonjokilaakson sukututkimusyhdistys piti vuosikokouksensa Kaustisen Kraatarintalolla 8. elokuuta. Kokouksessa vahvistettiin yhdistyksen tilinpäätös ja valittiin hallituksen jäseniä.

Hallituksen erovuoroiset jäsenet Hilkka Anttila, Heikki Känsäkangas ja Outi Leväniemi valittiin uudelleen. Voitto Kalliokosken tilalle hallitukseen tulee Jarkko Kentala Toholammilta (alun perin Halsualta) ja edesmenneen yhdyshenkilön Anssi Venetjoen tilalle tuli Voitto Kalliokoski. Muina jäseninä jatkavat Juha Huusko Helsingistä (Veteli), Leo Koskela Kaustiselta, Helena Poranen Perhosta sekä Keijo Hanhisalo Kokkolasta. Muut yhdyshenkilöt ovat Reijo Möttönen Perhosta, Kimmo Torppa Vetelistä sekä Veikko Myllymäki Kaustiselta. Reijo Ojala on yhdistyksen kunniajäsen. Sihteerinä toimii Maria-Elisa Marjusaari hallituksen ullkopuolelta.

Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Juha Huusko ja varapuheenjohtajaksi Outi Leväniemi.

Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on palvella sukututkimuksesta kiinnostuneita ja koota yhteen alueen sukututkijoita. Keskeisenä toimintamuotona ovat jatkossa säännölliset teemaillat, joissa aiheina mm. dna-testitulosten tulkinnat ja Keski-Pohjanmaan siirtolaisuuteen liittyvät erityiskysymykset.

Kokouksen päätteeksi tohtoriopiskelija ja Kansanmusiikki-instituutin vastaava arkistonhoitaja Outi Valo piti esitelmän Erkki Ala-Könnin (1911-1996) keruutyöstä siitä näkökulmasta, millaisena kansanmusiikin kansa näyttäytyi arkistojen ja kerääjän tallennetilastojen perusteella. Mielenkiintoinen aihe herätti keskustelua ja jopa hieman huvittuneisuuttakin, kun kuultiin Koulun-Kallen haastattelussa, miten kerääjä Ala-Könniin oli suhtauduttu aikanaan. Patalappu päässä kulkevaa Ala-Könniä epäiltiin jopa noidaksi ja häntä pelättiinkin. Erkki Ala-Könni kiersi 1940-luvulta lähtien polkupyörällä ja sittemmin moottoripyörällä ja mopedilla äänittäen ja valokuvaten kansanmusiikin taitajia. Ala-Könnin arkistossa on kahdessa kokoelmassa Tampereen yliopistolla sekä Kaustisella yhteensä useita tunteja äänitteitä, 200 000 valokuvaa sekä 1000 soitinta. Hän on kuvannut ja merkinnyt muistiin paljon muutakin kansatieteellistä aineistoa kuin kansanmusiikkia, mm. rakennusperintöä ja kaupunkihistoriaa.

Valon mukaan soittoperinteessä on kovin miehinen katse, sen sijaan muistitiedon tallentamisessa naisten osuus on suurempi. Taitavan kaustislaisen tämmääjän Josefiina Valon soittoa ei ole tallennettu lainkaan, mutta hänen tietojaan suvun soittajista ja muusta muistitiedosta on kerätty. Kaiken kaikkiaan eräältä ajalta naisilta on vain kuusi soittotallennetta, kun miehiltä niitä on jopa 600.

Outi Leväniemi

Marjatta Pulkkisen arkisto valmistui

Perhonjokilaakson sukututkimusyhdistyksen perustajajäsenen, sukututkija, kirjailija Marjatta Pulkkisen (1933-2016) sukututkimukseen, lähihistoriaan ja muuhun kirjalliseen tuotantoon liittyvän lähdeaineiston arkistointi on valmistunut. Aineisto on puhdistettu ja lajiteltu 28 arkistokansioon. Arkiston järjestämisestä vastasi Juha Huusko ja järjestämiseen yhdistys sai Tapio ja Seija Luoma – säätiön apurahan.

Aineistoon on mahdollisuus tutustua arkistoluettelon perusteella   Arkistoluettelo (word) (doc-muodossa, päivitetty 27.11.2020) tai Arkistoluettelo (pdf) (doc-muodossa, päivitetty 27.11.2020).

Arkiston käyttö ja lisätiedot

Arkisto on sijoitettu yhdistyksen toimitiloihin, Syyntinkikamariin, Koulukuja 1, 69700 Veteli (koulukeskuksen Suojala-rakennus). – Toistaiseksi korona-tilanteesta johtuen vierailut Syytinki-kamari on suljettu. Tilanteen normalisoituessa järjestetään ‘avoimet ovet’ -tilaisuuksia arkistoon ja yhdistyksen toimintaan tutustumiseen. Ajankohdista tiedotetaan myöhemmin.

Lisätietoja arkiston sisällöstä ja käytöstä:  Juha Huusko (puh. 044-980 2033 tai sähköposti: syytinkikamari@gmail.com).

Vuosikokous 2020

Yhdistyksen VUOSIKOKOUS pidetään tiistaina 16.6. klo 18.30 Veikkolassa Vetelissä.

Het sitte Strangista Löijaan -sukukirjaa voi ostaa edelleen, voit noutaa kirjan Syytinkikamarilta Suojalasta (Vetelin koulukeskuksessa) esim. tiistaina 9.6. klo 17-18 ennen hallituksen kokousta. Hinta nyt 50 €/kpl. Käteismaksu tai tilisiirto.