Juha Huusko yhdistyksen puheenjohtajaksi

Perhonjokilaakson sukututkimusyhdistys piti vuosikokouksensa Kaustisen Kraatarintalolla 8. elokuuta. Kokouksessa vahvistettiin yhdistyksen tilinpäätös ja valittiin hallituksen jäseniä.

Hallituksen erovuoroiset jäsenet Hilkka Anttila, Heikki Känsäkangas ja Outi Leväniemi valittiin uudelleen. Voitto Kalliokosken tilalle hallitukseen tulee Jarkko Kentala Toholammilta (alun perin Halsualta) ja edesmenneen yhdyshenkilön Anssi Venetjoen tilalle tuli Voitto Kalliokoski. Muina jäseninä jatkavat Juha Huusko Helsingistä (Veteli), Leo Koskela Kaustiselta, Helena Poranen Perhosta sekä Keijo Hanhisalo Kokkolasta. Muut yhdyshenkilöt ovat Reijo Möttönen Perhosta, Kimmo Torppa Vetelistä sekä Veikko Myllymäki Kaustiselta. Reijo Ojala on yhdistyksen kunniajäsen. Sihteerinä toimii Maria-Elisa Marjusaari hallituksen ullkopuolelta.

Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Juha Huusko ja varapuheenjohtajaksi Outi Leväniemi.

Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on palvella sukututkimuksesta kiinnostuneita ja koota yhteen alueen sukututkijoita. Keskeisenä toimintamuotona ovat jatkossa säännölliset teemaillat, joissa aiheina mm. dna-testitulosten tulkinnat ja Keski-Pohjanmaan siirtolaisuuteen liittyvät erityiskysymykset.

Kokouksen päätteeksi tohtoriopiskelija ja Kansanmusiikki-instituutin vastaava arkistonhoitaja Outi Valo piti esitelmän Erkki Ala-Könnin (1911-1996) keruutyöstä siitä näkökulmasta, millaisena kansanmusiikin kansa näyttäytyi arkistojen ja kerääjän tallennetilastojen perusteella. Mielenkiintoinen aihe herätti keskustelua ja jopa hieman huvittuneisuuttakin, kun kuultiin Koulun-Kallen haastattelussa, miten kerääjä Ala-Könniin oli suhtauduttu aikanaan. Patalappu päässä kulkevaa Ala-Könniä epäiltiin jopa noidaksi ja häntä pelättiinkin. Erkki Ala-Könni kiersi 1940-luvulta lähtien polkupyörällä ja sittemmin moottoripyörällä ja mopedilla äänittäen ja valokuvaten kansanmusiikin taitajia. Ala-Könnin arkistossa on kahdessa kokoelmassa Tampereen yliopistolla sekä Kaustisella yhteensä useita tunteja äänitteitä, 200 000 valokuvaa sekä 1000 soitinta. Hän on kuvannut ja merkinnyt muistiin paljon muutakin kansatieteellistä aineistoa kuin kansanmusiikkia, mm. rakennusperintöä ja kaupunkihistoriaa.

Valon mukaan soittoperinteessä on kovin miehinen katse, sen sijaan muistitiedon tallentamisessa naisten osuus on suurempi. Taitavan kaustislaisen tämmääjän Josefiina Valon soittoa ei ole tallennettu lainkaan, mutta hänen tietojaan suvun soittajista ja muusta muistitiedosta on kerätty. Kaiken kaikkiaan eräältä ajalta naisilta on vain kuusi soittotallennetta, kun miehiltä niitä on jopa 600.

Outi Leväniemi

Vuosikokous 2021

VUOSIKOKOUS PIDETÄÄN SUNNUNTAINA 8.8.2021 klo 13 Kraatarintalolla Kaustisella, kokouksen yhteydessä tohtoriopiskelija, Kansanmusiikki-instituutin vastaava arkistonhoitaja Outi Valo esitelmöi aiheesta Kansakunta kartalla; Erkki Ala-Könnin kansanmusiikin tallennustyö sotien jälkeisessä Suomessa. – Tervetuloa

Marjatta Pulkkisen arkisto valmistui

Perhonjokilaakson sukututkimusyhdistyksen perustajajäsenen, sukututkija, kirjailija Marjatta Pulkkisen (1933-2016) sukututkimukseen, lähihistoriaan ja muuhun kirjalliseen tuotantoon liittyvän lähdeaineiston arkistointi on valmistunut. Aineisto on puhdistettu ja lajiteltu 28 arkistokansioon. Arkiston järjestämisestä vastasi Juha Huusko ja järjestämiseen yhdistys sai Tapio ja Seija Luoma – säätiön apurahan.

Aineistoon on mahdollisuus tutustua arkistoluettelon perusteella   Arkistoluettelo (word) (doc-muodossa, päivitetty 27.11.2020) tai Arkistoluettelo (pdf) (doc-muodossa, päivitetty 27.11.2020).

Arkiston käyttö ja lisätiedot

Arkisto on sijoitettu yhdistyksen toimitiloihin, Syyntinkikamariin, Koulukuja 1, 69700 Veteli (koulukeskuksen Suojala-rakennus). – Toistaiseksi korona-tilanteesta johtuen vierailut Syytinki-kamari on suljettu. Tilanteen normalisoituessa järjestetään ‘avoimet ovet’ -tilaisuuksia arkistoon ja yhdistyksen toimintaan tutustumiseen. Ajankohdista tiedotetaan myöhemmin.

Lisätietoja arkiston sisällöstä ja käytöstä:  Juha Huusko (puh. 044-980 2033 tai sähköposti: syytinkikamari@gmail.com).

Vuosikokous 2020

Yhdistyksen VUOSIKOKOUS pidetäänm tiistaina 16.6. klo 18.30 Veikkolassa Vetelissä.

Het sitte Strangista Löijaan -sukukirjaa voi ostaa edelleen, voit noutaa kirjan Syytinkikamarilta Suojalasta (Vetelin koulukeskuksessa) esim. tiistaina 9.6. klo 17-18 ennen hallituksen kokousta. Hinta nyt 50 €/kpl. Käteismaksu tai tilisiirto.

DNA ja sukututkimus -seminaari 8.7.2019

Yhdistyksen perinteinen kesäseminaaari pidetään Kaustisen seurakuntakeskuksessa (Siltatie 3, 69700 Kaustinen) maanantaina 8. heinäkuuta 2019 klo 13.00 – 16.00.

Seminaari antaa tuhdin perustietopaketin, mitä DNA-testeillä tutkitaan ja miten tietoa voidaan käyttää sukututkimuksen apuna. Voit olla juuri testin teettänyt, mutta kaipaat tiedon avaamiseksi tukea. Tai suunnittelet vielä DNA-testin teettämistä, testin tilaamiseen ja valintaankin saat hyvät vinkit.
Koulutuspäivän vetää sukututkimuskouluttaja Riikka Piironen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Onnistunut juhlaseminaari

Sukututkimusyhdistyksen 30-vuotisjuhlaseminaari ja sukututkijatapaaminen pidettiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien yhteydessä 10.7.2018. Juhlaseminaarin teemana oli  yhdistyksen perustajajäsenen Marjatta Pulkkisen (1931-2016) elämäntyö tutkijana, kirjailijana, runoilijana ja ihmisenä.

Tilaisuudessa Irja Tunkkari kertoi Marjatan runoilijapersoonasta ja hänen johdollaan Poeta-ryhmä (Irja Tunkkari, Kaija Tunkkari, Hilkka Klemola ja Paula Saari) esitti runoja ja tarinoita. Juha Huusko kertoi Marjatta Pulkkisen perinneaineistosta ja sukututkimusharrastuksesta, Juha ja Tuija Saari esittivät sävellettyjä Marjatan runoja  ja Pirjo Palosaari-Penttilä muisteli Marjatan opettajapersoonaa.

Seminaarin yhteydessä luovutettiin yhdistyksen viirit kolmelle toiminnassa tai toiminnan tukemisessa ansioituneelle henkilölle: Mauri Aho (Perhonjokilaakso-lehden ent. päätoimittaja, pitkäaikainen yhteistyö yhdistyksen kanssa, sukututkimusjuttujen julkistaminen), Risto Känsälä (maakunta-amanuenssi, yhdistyksen perustajajäsen, asiantuntija ja luennoitsija) ja Maria-Elisa Marjusaari (yhdistyksen perustajajäsen, yhdistyksen pitkäaikainen sihteeri ja asioiden hoitaja).

Tilaisuuden juonsi yhdistyksen puheenjohtaja Outi Leväniemi ja tilaisuuteen osallistui n. 60 henkilöä.

Outi Leväniemi (oik.) luovutti yhdistyksen viirin Mauri Aholle (vas), Risto Känsälälle (keskellä) ja Maria-Elisa Marjusaarelle.

Tuija ja Juha Saari esittivät Marjatan runoihin tehtyjä lauluja.

Poeta-ryhmä (Hilkka Klemola (vas), Paula Saari, Irja Tunkkari ja Kaija Tunkkari) esitti Irja Tunkkarin johdolla Marjatan runoja.

Pirjo Palosaari-Penttilä muistelee Marjatta Pulkkisen opettajapersoonaa.

Juha Huusko kertoi Marjatan sukututkimuksellisen aineiston arkistoinnista ja käytöstä tulevaisuudessa.

 

Vuosikokous Vintturin kylätalolla

Perhonjokilaakson sukututkimusyhdistyksen VUOSIKOKOUS lauantaina 29.4.2017 klo 13 alkaen Vintturin-Tastulan (ViTaTiimin) kylätalolla, Kaustisella os. Vintturintie 487. – Käsitellään sääntömääräiset asiat.
Kylätalon ja kylien historiasta kertoo Vitatiimin pj. Ensio Kaustinen.

Tervetuloa runsain joukoin kyselemään Algot Untolasta ja vähän muustakin! Kahvitarjoilu.

 

Johtokunnan kokous Vetelin lukiolla

Hei, laitan nyt kokouskutsun myös tälle sivulle artikkelina. Testaan sivulle tuottamista samalla. Pidetään johtokunnan kokous torstaina 9.2.2017 klo 18 alkaen Vetelin lukion Tietolassa.

Asialistalla vuosikokouksen valmistelu, aika ja paikka sekä uusien kotisivujen julkistaminen ja muut ajankohtaiset asiat.

Tervetuloa! Huomaa uusi kokouspaikka!

Outi Leväniemi, pj.

Verkkokoulutuksella helposti alkuun

SukuStartti on yksi erinomainen tapa päästä sukututkimuksessa alkuun. Sopii myös pidemmälle ehtineille. Vuoden 2017 ensimmäinen sukututkimuswebinaari, SukuStartti, alkaa jo tiistaina 17.1. Jatkokurssi sitten 24.1. Luennot tallennetaan eli niille voi ilmoittautua myös kurssin aikana, sillä ne voi kuunnella jälkikäteen sähköpostin linkin kautta. Verkkokurssit ovat helppo tapa opiskella kotoa käsin ja kun osaat käyttää sähköpostia, niin myös verkkokurssille osallistuminen onnistuu.

Tässä linkki: Sukututkimuksen koulutuksen verkossa – kevät 2017

Vielä hetki ja sitten…

Tiedon lähteillä olet…

Tervetuloa – uusimme kotisivuja parhaillaan.

Viimeistelemme vielä hetken kotisivujamme, joten kaikki palaset eivät vielä ole ihan kohdallaan. Siitä huolimatta voit vapaasti selata sivujamme ja mielellään otamme vastaan ehdotuksia ja toiveita sivujemme suhteen.

Vanhat kotisivumme ovat vielä toistaiseksi käytössä Vanhat kotisivut